15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 0 4000 1 0 horizontal https://www.eenplekomteblijven.be 300 4000 - 0
theme-sticky-logo-alt

Groene hotspots in Maastricht

Een paar dagen geleden stond er een dagje Maastricht op de planning. Mijn vriend en ik zijn allebei opgegroeid in Belgisch Limburg en dus zijn we allebei wel bekend met de stad, maar gedurende de laatste jaren zijn er veel leuke nieuwe winkels en eetgelegenheden bijgekomen. Daarom leek het ons leuk om er nog eens een dagje heen te gaan. En leuk was het inderdaad! We zagen ons er zelfs al wonen, stel je voor. Hieronder geef ik je enkele eet- en winkeltips voor als je zelf een dagje Maastricht plant.

Eten en drinken

Lunchen deden we bij de Brandweerkantine. In deze voormalige brandweerkazerne kan je iedere dag terecht voor ontbijt, lunch, hapjes en avondeten. Op de menukaart vind je een aardig aanbod vegetarische en veganistische opties. Ik had al veel positieve dingen gehoord over deze plek, zowel over het eten als over het interieur. De ‘kantine’ is namelijk ingericht met spulletjes uit de tijd dat het pand gebouwd werd. Heel leuk en gezellig! De veganistische opties spraken me niet zo aan en ik koos daarom voor een bagel met creamcheese, granaatappel en munt. Omdat ik amper nog dierlijke producten eet, viel de creamcheese nogal zwaar op mijn maag, maar de combinatie was heel lekker! Gewoon even onthouden dat ik in het vervolg toch beter een vegan gerecht kies. Mijn vriend had een pitta met falafel – niet horen klagen. Een voordeel is ook dat de zaak heel ruimtelijk is. Dat geeft niet alleen een open en ietwat industrieel gevoel, het zorgt er ook voor dat je bijna altijd een plaatsje vindt.

Het was die dag behoorlijk warm en dus gingen we snel op zoek naar een volgend plekje om de schaduw op te zoeken en een drankje te drinken. Dat plekje vonden we bij Kafethéa, een koffiebar en vegan bakery. Hoewel deze zaak veel kleiner is dan de Brandweerkantine, doet het interieur er wel een beetje aan denken. Veel leuke vintage spullen en plantjes (altijd een winnaar!). Bovendien is de toog gevuld met boeken. Ik bedoel, wat wil je nog meer? Omdat het kleiner is, heb je hier ook veel meer het huiskamergevoel. Wij dronken een lekkere huisgemaakte limonade. De verleiding was groot om een portie american pancakes met oreo’s te bestellen, maar gezien mijn creamcheese-maagproblemen lieten we dat wijselijk voor een volgende keer.

Minpunt aan zowel de Brandweerkantine als Kafethéa is dat ze nog plastic rietjes gebruiken. Ik had misschien op voorhand moeten zeggen dat ik er geen wilde, maar als een zaak uit zichzelf geen/papieren/herbruikbare rietjes bij de drankjes meegeeft, vind ik dat toch altijd een plus!

Boeken en tweedehands

Oké, strikt genomen is dit geen groene hotspot, maar ik kan geen bezoek brengen aan Maastricht zonder een stap te hebben gezet in Boekhandel Dominicanen, een immense boekenwinkel gevestigd in de Maastrichtse Dominicanenkerk. Als je er nog nooit geweest bent en van boeken houdt, ga er dan zeker heen! Het aanbod is groot en de temperaturen zijn koel. Je kan er rustig tussen de boeken snuisteren of op zoek gaan naar een bepaald boek zonder dat je je een weg moet banen tussen de andere klanten, zoals in kleinere boekhandels wel eens het geval is. En het ziet er natuurlijk ook best apart uit, een boekhandel in een kerk. Ik kocht er zowaar mijn eerste boek ooit over economie. Nooit gedacht dat dat nog zou gebeuren. Donuteconomie van Kate Raworth gaat over een circulaire economie waarin de natuur niet langer de blinde vlek vormt, maar samen met de mens centraal staat.

Ik had een aantal vintage winkels op de planning staan, maar het was zo warm dat ik geen zin had om naar kleren te kijken, laat staan ze te passen. Die schrapten we dus van het lijstje, maar als je op zoek bent naar vintage kledij in Maastricht, kan je altijd Magnolia Vintage, We-ar vintage of Giensch eens proberen. In de Brandweerkantine doen ze om de zoveel tijd in samenwerking met Magnolia Vintage een kilosale. Als je liefst tweedehands/vintage koopt, loont het dus vast om hun Facebookpagina in het oog te houden.

In plaats van de geplande vintage winkels, brachten we een bezoekje aan Kringloop Zuid. Deze kringwinkel ligt even buiten het centrum, maar als je geluk hebt, vind je hier hele leuke dingen. Ik scoor er altijd een aantal boeken – zo ook deze keer. In Belgische kringwinkels vind ik in de boekenafdeling eigenlijk nooit wat, maar hier moet ik zelfs heel kieskeurig zijn of ik kom met tien boeken aan de kassa. Een tijd geleden kochten we hier ook onze eettafelstoelen, voor een prikje. De buit bestond behalve twee boeken uit een theepot die goed van pas komt om mijn losse thee in te bewaren. Over de voor- en nadelen van nieuwe vs. tweedehands boeken komt er volgende week trouwens een artikel online.

Na het schrijven van deze post wil ik eigenlijk meteen weer terug! Ik vind Maastricht echt zo’n leuke stad. Wat zijn jullie favoriete hotspots in Maastricht?

-0 Comment-

Leave a Reply