15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 0 4000 1 0 horizontal https://www.eenplekomteblijven.be 300 4000 - 0
theme-sticky-logo-alt

Green gift guide – duurzame cadeaus voor kerst

Omdat ik uit ervaring weet dat het voor de feestdagen niet altijd even eenvoudig is om voor elke dierbare een geschikt duurzaam cadeau te vinden, heb ik in deze post wat suggesties verzameld die jullie hopelijk op weg helpen of inspiratie geven om december dit jaar een beetje groener te maken. De feestperiode is per definitie niet meteen een erg duurzaam gegeven: je wordt voortdurend aangemoedigd om zoveel mogelijk te kopen (cadeaus, outfits, decoratie), er wordt enorm veel verpakking gebruikt en weggegooid (denk niet alleen aan de dingen die je koopt, maar ook aan het cadeaupapier waar je het in verpakt) en er gaat waarschijnlijk veel voedsel verloren in de vuilnisbak. Hoezeer ik ook van december, kerst en het hele feestgedruis hou, je kan er niet omheen dat het steeds meer een feest van overdaad geworden is. Laat dat vooral de pret niet drukken, maar sta er wel even bij stil. Ik heb in deze gift guide geprobeerd mijn cadeausuggesties zo gevarieerd en budgetvriendelijk mogelijk te houden. Je hoeft er immers echt geen duizenden euro’s tegenaan te gooien om een leuk en duurzaam cadeau te kopen!    1. Mosterdgele muts van het Zweedse streetwear-merk Dedicated (€24,95) – 100% biologisch katoen, duurzaam en ethisch geproduceerd. Onder andere verkrijgbaar bij Supergoods.
2. Fresh India van Meera Sodha (€28,95) – vegetarisch kookboek met veel vegan opties, leuk om in te lezen, mooi om cadeau te krijgen. Verkrijgbaar in je lokale boekhandel en online.
3. Drinkfles van roestvrij staal met bamboedop van het leuke merk Klean Kanteen (€35). Onder andere verkrijgbaar bij Kudzu – een handige webshop waar je veel zero waste artikelen kunt vinden.
4. Oval drop oorringen van People Tree (€21) – een van mijn lievelingsmerken! Ook verkrijgbaar in zilver. Online vind je ze onder andere bij Supergoods.
5. T-shirt met skiprint van Armedangels (€29,90) – 100% biologisch katoen, duurzaam en ethisch geproduceerd. Onder andere verkrijgbaar bij Supergoods, bij Juttu vind je er ook de trui van.
6. Mijn favoriete informatieve boek van dit jaar: Het zero waste project (€20) – lees hier mijn review, als je nog niet overtuigd bent. Onder andere verkrijgbaar bij Oceonics, een andere leuke webshop voor zero waste (verzorgings)producten.
7. Een plantje is altijd leuk, dus waarom niet eentje cadeau doen dat je extra veel schone lucht geeft? Ogreen specialiseert zich (onder andere) in luchtzuiverende planten. Deze Ogreen Champ kost €10,50.

1. Herbruikbare koffiebeker in glas van KeepCup (€25). Onder andere verkrijgbaar bij Kudzu, kan ook in de vaatwasser!
2. Zilveren lurex sokken van het Zweedse merk Swedish Stockings (€12,95). Verkrijgbaar bij Take it slow, een van mijn lievelingswinkels voor duurzame en ethische mode en accessoires. Als je trouwens graag wat meer wilt lezen over dit merk, verwijs ik je graag door naar het laatste Supergoods magazine waarin ik een artikel schreef over Swedish Stockings.
3. Het nieuwe kookboek van Lisa goes vegan (€34,95), komt uit op 17 december, maar je kan het nu al pre-orderen! Deze gaat alvast op mijn kerstlijstje.
4. Beanie van 100% biologisch katoen, fleece zelfs! (€45) Ik kocht onlangs een trui van dit merk, die ik nu beschouw als “de zachtste trui ter wereld”. Ik kan me dus wel iets voorstellen bij de kwaliteit en zachtheid van deze muts. Onder andere verkrijgbaar via de webshop van Jan ‘n June.
5. Nagellak van Kure Bazaar in Cherie, een feestelijk donkerrode kleur (€17,50). 100% cruelty-free en vegan, 85% natuurlijke ingrediënten. Onder andere verkrijgbaar bij Florissana.
6. Ik kocht deze zomer een mok van Joeke op het Vegan Summer Fest en drink er met veel plezier mijn thee uit. Op de mijne staat een vogeltje, maar zo’n konijntje zou ook niet misstaan. De mok kost €9, is handgemaakt en mag in de vaatwasser en magnetron.
7. Tot slot de ultieme gids voor een duurzamer leven: Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot (€20). Dit jaar verscheen van dit boek ook een Engelse vertaling en update. Onder andere verkrijgbaar bij Supergoods, maar waarschijnlijk ook in de boekhandel.

Ik hoop dat je je door deze lijst laat inspireren om deze kerst voor een bewuster cadeau te kiezen. Laat het me vooral weten! Als je alsnog geen inspiratie hebt voor een cadeau en toch het gevoel hebt dat je iets moet geven, denk dan ook eens aan een ervaring (samen op stedentrip, naar de cinema, naar een toneelvoorstelling) of aan een cadeaubon van een winkel waar de persoon in kwestie sowieso graag koopt (let er dan wel op dat die bon niet uit plastic bestaat, anders is het cadeau niet meer zo milieuvriendelijk). Cadeau’s zijn uiteindelijk maar bijzaak, het gaat vooral om gezelligheid en samenzijn met de personen waar je van houdt. Het gaat niet om altijd maar meer cadeaus, het gaat in de eerste plaats om meer liefde. En in tegenstelling tot wat veel winkels en bedrijven ons graag willen laten geloven, hebben die twee niets met elkaar te maken.

-4 Comments-

 • November 30, 2018 at 9:35 am

  Leuke tips zeg!
  (Vooral de muts, vind ik moeilijk te vinden in combinatie leuk + vegan + fair).

  Zelf probeer ik altijd cadeaus te geven waarvan ik weet dat ze ècht gebruikt worden, een mand met etenswaren bijvoorbeeld. Het liefst geef ik geld aan een goed doel waar ik helemaal achter sta, in naam van de andere persoon. Op het begin vonden ze dat misschien een beetje raar, maar nu zijn ze erin mee. In mijn ‘winterlijstje’ zet ik ook altijd eerst de goede doelen waar mijn geliefden iets aan kunnen geven. Als ze echt een cadeautje willen geven, geef ik ook een paar opties (Joeke staat er ook tussen dit jaar ;-)).

  • November 30, 2018 at 6:46 pm
   Sigrid

   Hoi Sara! Bedankt voor je reactie 🙂 Dat is exact waarom ik er twee mutsen bij heb gezet: echt niet evident om er te vinden die niet van wol zijn, maar wel fair en duurzaam. Zelfde geldt voor sjaals.
   Ik geef ook wel eens een schenking aan een goed doel cadeau, maar vooral als ik weet dat het iemand is die ervoor open staat. Ik vind het zelf ook veel leuker om te krijgen dan een cadeau waar ik eigenlijk weinig mee kan, maar ik merk dat veel mensen er nogal weigerachtig tegenover staan. Als ik het bijvoorbeeld op mijn lijstje zet, wordt een schenking bijna nooit gekozen. Jammer, maar goed dat jij je omgeving er wel aan hebt doen wennen.

 • November 30, 2018 at 9:33 pm
  Karlijn

  Oooo wat een goede mutsen! Vaak koop ik iets kleins voor de familie en dat is eigenlijk altijd iets ‘nuttigs’. Wij kregen vroeger van Sinterklaas ook altijd dingen we nodig hadden zoals sokken/pyjama/pennenetui voor school etc. En dat is wat we nu dus eigenlijk nog steeds doen. Ik vind dat altijd net zo leuk om te krijgen omdat je dan tijdens het gebruiken ervan denkt aan degene die het je gegeven heeft. De vriend van mijn zusje geef ik faire koffie, mijn vader sokken van het Alzheimerfonds, mijn zusje en moeder een dopper en voor mijn zus en haar vriend moet ik nog even iets kopen. Misschien dat ik die nagellak van Kure Bazaar voor mijn zus ga kopen, dankjewel voor de tip! X

  • December 2, 2018 at 1:26 pm
   Sigrid

   Hoi Karlijn! Graag gedaan! Ik denk dat ik ‘m ook voor mezelf ga kopen 🙂 Ik vind kleine, nuttige cadeaus ook vaak het leukst. Het is net zoals je zegt: bij het gebruik denk je dan steeds aan het moment waarop en de persoon waarvan je het cadeau gekregen hebt, terwijl andere cadeaus maar stof staan te vergaren ergens in een kast. Zo zonde.

Leave a Reply