15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 0 4000 1 0 horizontal https://www.eenplekomteblijven.be 300 4000 - 0
theme-sticky-logo-alt

Een plek om te blijven boekenclub!

“When in doubt, go to the library”

Afgelopen jaar had ik me voorgenomen om meer non-fictie te lezen. Uiteindelijk las ik in 2018 35 boeken, waarvan er ongeveer vier non-fictie waren. Niet zo slecht misschien, maar ook niet zoals ik me had voorgenomen. Zeker sinds ik mijn blog heb, vind ik het belangrijk om me te blijven informeren over onderwerpen als duurzaamheid, klimaat en milieu. Ik merk namelijk dat ik – en met mij ongetwijfeld vele anderen – vanuit bepaalde veronderstellingen nadenk over wat nu ‘duurzaam’ en ‘milieubewust’ is, maar dat ik die veronderstellingen te weinig onderbouw met of aftoets aan nieuwe informatie, ontwikkelingen en beschouwingen. Wat ‘duurzaam’ is, wordt daardoor soms iets vanzelfsprekends. Alsof we dat allemaal zelf wel weten, gewoon, door even logisch na te denken. En waarschijnlijk klopt dat grotendeels ook wel, maar telkens ik een nieuw artikel of boek lees over het onderwerp, merk ik dat mijn veronderstellingen worden bijgeschaafd en mijn inzicht verdiept. Het leek me daarom belangrijk en interessant om voor mezelf een leeslijst op te stellen van boeken die me kunnen helpen om nieuwe inzichten te vergaren op het vlak van duurzaamheid, klimaat, milieu, en andere onderwerpen die daarmee samenhangen. Maar het leek me ook leuk om die lijst wat interactiever te maken en de boeken op mijn blog en op sociale media, en dus met jullie, te bespreken. Leesdoelen zijn niet alleen makkelijker vol te houden als je ze met andere mensen deelt, het is ook gewoon leuker. En dus besloot ik van mijn leeslijst een (online) boekenclub te maken: De Grote Een Plek Om Te Blijven Boekenclub.

Hoe werkt het?

Om het niet meteen heel veeleisend te maken – voor mezelf en voor jullie – heb ik besloten om per twee maanden een boek te lezen. Zes boeken per jaar dus, moet lukken. Als je met me mee wil doen en tijdens of na het lezen op sociale media over het boek wil ventileren, kan je de hashtag #eenplekomteblijvenboekenclub gebruiken. Kwestie van de community feeling wat te verhogen. Je mag me natuurlijk ook altijd een mailtje of een gele postkaart sturen als je graag van gedachten wisselt. Aan het einde van de twee maanden zal ik het boek zo uitgebreid mogelijk proberen te bespreken, in geschreven vorm of in audio. Daar denk ik nog even over na. Als je tips hebt om de boekenclub nog interactiever te maken, laat het me dan zeker weten. Je hoeft trouwens niet elk boek te lezen om mee te doen. Heel fijn als je dat wel zou willen (ik doe alvast een vreugdedansje), maar je mag ook gewoon een, twee of drie boeken kiezen om mee te lezen. Ik heb geprobeerd de leeslijst zo gevarieerd mogelijk te houden. Zowel wat de onderwerpen, als de zwaarte en de lijvigheid van de boeken betreft. Ik zal bij elk boek een link plaatsen, maar voel je vooral niet verplicht om de boeken ook online te kopen. De meeste van deze boeken zijn zowel in de bibliotheek als in je plaatselijke onafhankelijke boekenwinkel te krijgen.

De leeslijst

Januari en februari:

Verlangen naar minder: Een reis naar een bewust en duurzaam leven van Jelle Derckx

Dit boek kwam uit in 2018 en is geschreven door de persoon achter Growthinkers, een blog over persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Volgens de reviews die ik al van dit boek gelezen heb, zijn dat ook meteen de drie grote onderwerpen in het boek. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me zelf nooit echt verdiept heb in minimalisme en dat het idee me ook niet altijd even erg aanspreekt, maar ik heb de laatste tijd wel vaker nagedacht over de verhouding tussen consumeren en duurzaamheid. Bovendien is het begin van het jaar vaak een moment waarop mensen beginnen met opruimen en hun spullen herorganiseren of weggooien. Het leek me daarom gepast om dit boek meteen tijdens de eerste twee maanden van 2019 te lezen! Naar ik heb horen zeggen is het trouwens een boek dat makkelijk en vlot leest. Dat verlaagt de drempel misschien een beetje, als je niet zo’n grote lezer bent.

Maart en april:

No time: Verander nu voor het klimaat alles verandert van Naomi Klein

Dit boek over klimaatverandering is intussen al bijna vier jaar oud, maar ik ben er tot nu nog niet in geslaagd om mijn moed bij elkaar te rapen en het te lezen. Sinds ik De shockdoctrine las, ben ik fan van Naomi Klein, daar ligt het dus niet aan, maar omdat ik eerder al een ander werk van haar las, weet ik ook dat haar boeken vaak nogal lijvig zijn van omvang en volgepropt zitten met informatie. Toch kon ik geen groene leeslijst opstellen zonder dit boek erin op te nemen, dat stond vast, en daarmee wordt 2019 dus het jaar dat ik weer Naomi Klein ga lezen. En jullie hopelijk ook. In No Time koppelt Klein klimaatverandering aan kapitalisme en bepleit ze een verandering van sociale, economische en politieke ideologieën om de wereld te redden.

Mei en juni:

Turning the Tide on Plastic van Lucy Siegle

In mei wordt dit jaar (vermoedelijk) opnieuw Mei Plasticvrij georganiseerd, een actie waarbij deelnemers voor de hele maand mei zoveel mogelijk plastic proberen te vermijden in het dagelijkse leven. Het leek me daarom passend om tijdens die maand een boek over plasticvervuiling te lezen. Turning the Tide on Plastic belooft bovendien om handige tips en adviezen te geven over hoe we het tij weer kunnen keren, zowel op persoonlijk als op maatschappelijk niveau. De ondertitel van het boek luidt niet voor niets How Humanity (And You) Can Make Our Globe Clean Again. Sinds de voorbije Mei Plasticvrij is mijn eigen plasticverbruik drastisch gedaald, dus ik ben benieuwd of dit boek mij kan helpen om mijn afval- en plasticverbruik nog te verminderen.

Juli en augustus:

Oryx and Crake van Margaret Atwood

Hoewel deze lijst voorts uit non-fictie werken bestaat, vond ik het ook interessant om een zogenaamde ‘klimaatroman’ in het lijstje op te nemen. En omdat Oryx and Crake van de Canadese auteur Margaret Atwood steevast genoemd wordt als ‘de grote klimaatroman’, kon ik niet om dit boek heen. Deze roman, die trouwens het begin vormt van een trilogie, is een apocalyptisch liefdesverhaal over de enige mens die een wereldwijde epidemie overleeft. In flashbacks beleeft hij hoe dat drama zich voltrok. Als je in juli of augustus dus nog een roman zoekt om mee te nemen op vakantie, kan je deze misschien een keertje proberen. Hoewel ik zelf graag en veel fictie lees, ligt deze roman toch ook buiten mijn comfortzone – ik lees niet zoveel dystopische, apocalyptische verhalen over het einde van de wereld. Hier ben ik dus heel benieuwd naar!

Dit boek is overigens ook in het Nederlands beschikbaar, maar ik kies er meestal voor om fictie in de originele taal te lezen.

September en oktober:

Donuteconomie van Kate Raworth

Nog zo’n boek dat behoorlijk buiten mijn comfortzone ligt. Donuteconomie is, zoals de titel al zegt, een boek over een nieuwe, circulaire economie voor de 21e eeuw. Raworth toont in dit boek aan hoe het huidige economische model de natuur zo sterk aantast dat onze toekomst gevaar loopt en wil daar een ander economisch model tegenover stellen. Hoewel het dus een economisch boek is (waar ik allesbehalve in thuis ben), heb ik van veel mensen gehoord dat het heel leesbaar en begrijpelijk is uitgelegd. Ik ben benieuwd hoe dit boek me zal bevallen en of een blik op de economische kant van het verhaal andere perspectieven zal bieden.

November en december:

Rise & Resist: How to change the world van Clare Press

Het jaar afsluiten met een boek over activisme, dat leek me wel wat. In dit boek gaat Clare Press op zoek naar nieuwe, moderne vormen van activisme en laat ze allerlei mensen aan het woord die op hun eigen manier hun engagement en activisme uiten – van zero wasters tot zogenoemde ‘craftivists’. Het lijkt me leuk om het jaar te eindigen met een boek dat onderzoekt hoe verontwaardiging omgezet kan worden in iets positiefs, en hoe we allemaal, op verschillende manieren, kunnen bijdragen tot verandering en een duurzamere wereld.

Zo. Ik hoop dat er mensen zijn die hier net zo enthousiast van worden als ik! Laat het me vooral weten als je beslist om mee te lezen, zou ik heel fijn vinden. Ik kijk er namelijk nog het meest naar uit om over deze boeken te kunnen communiceren en discussiëren met mensen die ze ook gelezen hebben. Zonder deze boekenclub beperkt mijn dialoog over wat ik gelezen heb zich meestal tot de keukentafel, waar ik mijn vriend overlaad met alle informatie die ik wil delen en me niet kan inhouden om hele passages aan hem voor te lezen – hij doet heel goed alsof hij alles interessant vindt, maar soms wil hij ook gewoon van zijn maaltijd genieten. Dus, uit medeleven met Brecht: lees mee! Als je dat doet, vergeet vooral de hashtag niet te gebruiken (#eenplekomteblijvenboekenclub). Ik wens je alvast veel leesplezier!

-4 Comments-

 • January 3, 2019 at 7:55 pm

  Oh leuk initiatief. Ik wil ook meer non-fictie gaan lezen, vooral omdat ik graag wil bij leren. Misschien doe ik wel eens mee.

  • January 4, 2019 at 8:18 am
   Sigrid

   Dat zou super zijn! Ik kijk er al naar uit 🙂

 • January 4, 2019 at 11:55 am

  Hé leuk idee! Ik wil wel meedoen denk ik! Boek 1 staat alleszins al op mijn e-reader 🙂 Ik lees ook veel fictie en dit lijkt me nog wel een fijne manier om wat meer non-fictie boeken te lezen!

  • January 4, 2019 at 12:12 pm
   Sigrid

   Dank je! Heel fijn dat je mee wil doen! 🙂

Leave a Reply