15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 0 4000 1 0 horizontal https://www.eenplekomteblijven.be 300 4000 - 0
theme-sticky-logo-alt

Earth Day 2018 – vijf kleine veranderingen met een grote impact

Het is vandaag 22 april 2018, Earth Day. Geen betere dag te vinden voor een eerste post. In dit artikel geef ik je vijf tips, vijf kleine dingen die je zelf kunt doen en die eigenlijk niet zoveel moeite of energie vergen, maar toch een grote impact hebben. Omdat je heus geen doorwinterde wereldverbeteraar hoeft te zijn om een steentje bij te dragen.

Maar eerst: wat is Earth Day nu precies? Earth Day, of in het Nederlands gewoon Dag van de Aarde, is een wereldwijd jaarlijks terugkerend evenement. Doel van deze dag is om mensen te laten stilstaan bij hun gedrag als consument en welke impact dat gedrag heeft op de aarde. Zelf vind ik deze reminder erg nuttig. Hoewel ik me best bewust ben van de impact van mijn consumentengedrag, durf ik me soms ook te verliezen in de constante drang naar meer. Meer willen, meer kopen. En ik veronderstel dat ik daar niet alleen in ben. Een iniatief als Earth Day drukt je vervolgens weer even met de neus op de feiten, want ook al ken je die al, zo’n jaarlijkse herinnering haalt ze toch weer even van onder het stof.

Dit jaar focust Earth Day op het (overbodige) gebruik van plastic. Plasticvervuiling brengt niet alleen schade toe aan het land en de oceanen, het heeft ook een enorm negatieve impact op het leven van dieren (in en uit het water) én op onze eigen gezondheid. Mijn eerste twee tips gaan dan ook over het verminderen van plastic!

1) Koop alleen wat je echt nodig hebt

Dit lijkt misschien een evidentie, maar dat is het in de praktijk echt niet. Slimme marketingcampagnes doen ons graag geloven dat we van alles nodig hebben, maar is dat echt wel zo? Die vraag kun je je stellen op tal van vlakken, gaande van voeding tot kleding en spullen in het algemeen. Ik zeg niet dat iedereen nu meteen een hardcore minimalist moet worden – ben ik zelf immers ook niet -, maar het bespaart je geld, ruimte en allerlei verpakkingen als je je probeert te beperken tot de basis. Maak bijvoorbeeld eens een lijstje voor je naar de supermarkt gaat, of kijk eens naar je kleerkast voor je een nieuw kledingstuk koopt. Op die manier verklein je de kans dat je impulsief dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. Als je bijvoorbeeld wel echt iets kunt gebruiken, maar slechts voor een keer, neem nu een boormachine, kan je eerst kijken of je die niet van iemand kunt lenen.

2) Kijk na of er van de dingen die je wilt kopen een variant bestaat zonder (plastic) verpakking

Als je dan toch iets wilt kopen of gewoonweg nodig hebt, kijk dan of het ook zonder plastic kan. Of nog beter: zonder verpakking. Daar hoef je echt niet zoveel moeite voor te doen. Als je bijvoorbeeld een tros tomaten koopt in de supermarkt, kies dan de variant zonder verpakking. In een groot aantal steden heb je tegenwoordig verpakkingsvrije winkels. Super! Maar het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om daar zijn of haar boodschappen te doen. Probeer je alleszins bewust te worden van de grote hoeveelheid verpakking die je als consument aankoopt en daarna weer in de vuilnisbak gooit.

Minderen met plastic geldt trouwens heus alleen niet voor voedsel. Misschien kun je ook overstappen naar verpakkingsvrije zeep en andere verzorgingsproducten? Denk na wat voor jou haalbaar is, maar laat je bij je volgende aankoop vooral verleiden door deze leuke solid zeepjes van Lush! (Elke verpakking die je bij Lush koopt, kan je trouwens terugbrengen naar de winkel. Voor elke vijf potjes die je terugbrengt, krijg je bovendien een gratis gezichtsmasker.)

3) Probeer zo weinig mogelijk water te verspillen

Waterverspilling is iets waar ik zelf ook echt nog bewust mee bezig moet zijn. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik “echt niet zo lang” douch, tot ik het eens getimed heb: bleek dat ik gemiddeld 25 minuten onder de douche sta. Dat kan dus echt wel beter. Nu probeer ik maximaal een kwartier onder de douche te staan en die tijd steeds verder af te bouwen. Dat zou ik jou ook aanraden. Ga niet ineens van 25 naar 5 minuten, die overgang is veel te groot, maar probeer de tijd die je onder de douche spendeert geleidelijk te verminderen. Nog zo’n ding waar je makkelijk water mee kunt besparen: tanden poetsen. Draai gewoon de kraan dicht terwijl je je tanden poetst, heel eenvoudig, maar het maakt een groot verschil.

4) Trek elektrische toestellen die je niet gebruikt uit het stopcontact

Nog zo’n evidentie, maar toch: hoe vaak vergeet je je telefoonoplader uit het stopcontact te halen? Of laat je die er gewoon insteken omdat het gemakkelijker is? Zulke dingen verbruiken niet alleen veel stroom, ze zijn ook nog eens gevaarlijk. (‘Veel stroom’ is natuurlijk relatief. Zo’n oplader verbruikt voor jou persoonlijk misschien niet zoveel, maar bedenk je maar eens dat er miljoenen of miljarden van die opladers continu in het stopcontact zitten.)

Heb je andere apparaten die je niet dagelijks gebruikt? Ik denk bv. aan een microgolfoven, radio, etc. Haal ze uit het stopcontact op de momenten dat je ze niet nodig hebt.

5) Beperk je vleesconsumptie

Last but not least: vlees. Deze afbeelding vat het al goed samen. Vleesconsumptie is enorm belastend voor het klimaat. Probeer daarom eens wat minder vlees te eten. Je hoeft niet meteen volledig vegetarisch te gaan eten (super als je het wel doet trouwens!), maar enkele dagen per week je maaltijd vegetarisch of zelfs veganistisch maken, is al een hele stap in de goede richting. Je vindt tegenwoordig overal eenvoudige vegetarische gerechten, dus laat je inspireren om het zelf ook eens te proberen.

Fotocredits: Accuweather, hetkanwel, Lush, Nudge.

-0 Comment-

Leave a Reply