15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 0 4000 1 0 horizontal https://www.eenplekomteblijven.be 300 4000 - 0
theme-sticky-logo-alt

5 tips om dit jaar meer te lezen

Ik ben doorgaans niet zo van de goede voornemens. Ik hou ze niet vol, ze zorgen voor extra druk en maken me onrustig. Een voornemen of doel dat ik elk jaar wel met veel plezier in mijn notitieboekje noteer, is deze: meer lezen. Ook als ik andere mensen hoor zeggen dat ‘meer lezen’ een doel is voor hen in het nieuwe jaar, word ik helemaal vrolijk en enthousiast.

In tegenstelling tot andere voornemens zorgt lezen voor mij net voor ontspanning en rust. Ik leer er door bij, zowel over mezelf als over anderen en de wereld. Meer zelfs: het is door de jaren heen zo’n belangrijk deel van me geworden, dat ik op dagen dat ik weinig lees het gevoel krijg dat ik niet echt mezelf ben. Klinkt best pathetisch he, maar het is wel waar. Toch is dat lang niet altijd zo geweest. 6 jaar geleden las ik amper een paar boeken per jaar, terwijl ik er vorig jaar 61 las. Als jij ook meer wil gaan lezen, maar er de voorbije jaren maar niet in slaagde of als je nog op zoek bent naar goede raad: in het artikel hieronder heb ik vijf tips verzameld die mij heel erg geholpen hebben om steeds meer te gaan lezen. Alvast veel (lees)plezier in 2021!

1. Ontdek wat je graag leest

Voor mij is dit de allerbelangrijkste tip. In de periode dat ik niet zoveel las, kwam dat voornamelijk omdat ik niet zo goed wist wat ik moest lezen. Aan de universiteit stonden er boeken op de leeslijsten die interessant waren om te bestuderen, maar die ik niet per se in mijn vrije tijd wilde lezen. Boekentips haalde ik toen vooral uit literaire bijlages van magazines en kranten en ik keek wat rond in de boekenwinkel. Op beide plaatsen zag ik dan vooral boeken die op dat moment in Vlaanderen en Nederland veel gelezen werden: ‘literaire’ navelstaarderij van meestal witte mannen van middelbare leeftijd (ik vat het even ongenuanceerd samen). Niet echt mijn ding en dus raakte ik voortdurend verveeld door de boeken die ik las.

Op het moment dat ik Engelstalige fictie begon te lezen, ging er echt een wereld voor mij open. Plots was er veel meer keuze (meer diversiteit in en binnen genres) én ik schaafde ondertussen mijn Engels bij. Via die weg ontdekte ik ook ‘BookTube’ en ‘Bookstagram’ (waarover later meer) en kreeg ik plots boeken getipt die ik uit mezelf misschien nooit zou hebben gelezen, maar die ik wel heel goed vond. Langzaamaan kreeg ik dus meer zicht op wat ik echt graag lees: historische fictie, literaire fictie van vooral vrouwelijke auteurs (+ de cross-over met meer ‘commerciële fictie’), jeugdboeken, klassiekers en af en toe non-fictie. Die genres lees ik nu ook af en toe in het Nederlands, al zijn het dan nog steeds vaak vertaalde boeken.

Als je dus tot nu toe steeds hetzelfde soort boeken las en er nooit echt plezier aan ondervindt, experimenteer dan gewoon eens. Misschien is fantasy wel echt je ding of raak je helemaal in de ban van thrillers? Je hoeft echt niet te lezen wat iedereen leest of wat iedereen zogenaamd goed vindt. Lezen is zoveel leuker als je weet wat je graag leest.

Tegelijkertijd loont het ook om zo nu en dan uit je comfort zone te stappen en iets te lezen dat je normaal niet zo snel zou vastnemen. Ook dat kan nieuwe energie geven.

2. Omgeef je met mensen die ook lezen

Nee, ik bedoel niet dat je plots van vriendengroep moet veranderen. Ik praat met de mensen die ik dagelijks zie ook niet zo bijzonder veel over boeken, maar ik vind het dan bijvoorbeeld wel fijn om op sociale media vooral mensen te volgen die het over boeken hebben. Om twee redenen: ik krijg veel tips en blijf op de hoogte van de boeken die verschijnen én het motiveert me om zelf ook veel te lezen. Hoe meer ik andere mensen hoor praten over de boeken die ze lezen, hoe meer ik zelf ook wil lezen. Het lijkt misschien wat gek dat je door meer online te zijn meer tijd gaat investeren in lezen, maar voor mij werkt het wel. En ik kan me voorstellen dat ik daarin niet alleen ben.

Als je op zoek bent naar wat online boekeninspo, zijn hier enkele favorieten:

3. Maak er tijd voor + maak er een gewoonte van

Dit zijn eigenlijk twee tips in een, ik geef het toe, maar ze hangen voor mij wel aan elkaar vast. Soms hoor ik iemand zeggen dat lezen alleen iets is voor mensen die niets te doen hebben en dan zucht ik eens diep. Als ik wil, heb ik van alles te doen, maar ik kies er gewoon voor om tijd vrij te maken om te lezen. Net zoals ik tijd maak voor vrienden. Daarmee wil ik niet zeggen dat je nu niet per se twee uur per dag moet reserveren voor een boek (hoewel dat voor mij echt hemels zou zijn), maar dat je bv. in plaats van ‘s avonds een uur op je telefoon te scrollen standaard een halfuur leest. Elke dag. Da’s in principe een minimale tijdsinvestering waar je, als het goed is, superveel leesplezier voor terugkrijgt.

Ik denk dat we allemaal dagelijks ontzettend veel tijd verspillen aan allerlei dingen die ons weinig brengen. Ik probeer tegenwoordig om de momenten dat ik op iemand aan het wachten ben ook gewoon mijn boek vast te nemen. In het begin voelt dat vreemd, want ik denk dan “misschien kan ik maar 5 minuten lezen, dat is niet de moeite”, maar heel vaak zit ik dan na 15 minuten nog altijd te wachten (en ondertussen op mijn telefoon te scrollen) en had ik ook gewoon een kwartier kunnen lezen.

4. Bouw het langzaam op

Als ik mensen hoor vertellen dat ze jaarlijks 150 boeken lezen, denk ik wel eens “dju, dat zou ik ook wel willen”, maar het is voor mij nu niet echt realistisch om dat te bereiken. Ik was al ontzettend blij met 61 boeken in 2020. Toen ik een paar jaar geleden amper een paar boeken per jaar las, heb ik mijn teller om te beginnen op 20 gezet. En vanaf dan heb ik geprobeerd om er elk jaar 5 bij te doen. Als je merkt dat je je doel makkelijk haalt, kan je misschien proberen om er het volgende jaar 10 extra te lezen.

Het gaat eigenlijk ook niet om cijfers. Het is geen race. Maar ik merk voor mezelf dat het helpt om er een nummer op te plakken. Misschien is dat voor jou anders, maar het is sowieso goed om er niet van bij het begin veel druk op te zetten. Het blijft uiteindelijk toch iets waar je plezier aan wil beleven.

5. Geef audioboeken een kans

Dit is een tip die voor mij niet altijd goed werkt, maar waarvan ik weet dat het anderen wel helpt om veel te lezen. Door naar audioboeken te luisteren kan je ook lezen terwijl je naar je werk wandelt, de afwas doet, stofzuigt of kookt (dat zijn meteen ook de momenten waarop ik er naar luister). Voor mij werkt het niet altijd even goed, omdat ik op die momenten toch liever naar podcasts luister en ik bij audioboeken (zeker bij fictie) snel afdwaal en niet meer kan volgen. Non-fictie vind ik daarentegen vaak fijner om via audio te lezen, omdat ik daar net bij een fysiek boek mijn aandacht snel verlies. Soit. Als je dus nog nooit naar een audioboek geluisterd hebt, moet je het zeker eens proberen. Storytel is daarvoor een handige manier (met een groot aanbod van zowel Nederlandstalige als Engelstalige luisterboeken).

Bovendien vind ik het super dat audioboeken lezen zoveel meer inclusief maken. Niet iedereen kan (om welke reden dan ook) makkelijk fysieke boeken lezen. In veel gevallen zijn luisterboeken dan een prima alternatief dat lezen toch mogelijk (en plezierig) maakt. En willen we dat niet allemaal?

-0 Comment-

Leave a Reply